Bussen in Chengdu

Wat een lieve busjes!


In Chengdu reisden we elke dag met de bus, en die zijn wel wat anders dan in Beijing!
In Beijing werken de bussen zo: De meeste mensen hebben een soort OV-kaart die je bij de deur scant. Bij het uitstappen moet je soms nog een keer scannen, dat ligt aan de buslijn. Als je geen kaart hebt moet je 1 kuai betalen per busrit. Met de kaart is het 40 cent, of voor ouderen/studenten 20 cent. Voor sommige mensen is het zelfs gratis, omdat ze lichamelijk beperkt zijn of wat dan ook.
In de bus zit iemand die de papieren kaartjes verkoopt, en deze persoon schreeuwt tijdens bochten nemen altijd uit het raam dat de fietsers en voetgangers afstand moeten houden. Ik vind de bussen altijd erg lawaaierig met al die schreeuwende mensen en luidruchtige omroepen, die ook nog eens onduidelijk zijn. Maar het is nu voor mij toch best goed te verstaan, en vaak wordt het ook nog op een scherm aangegeven. Reizen met de bus gaat langzamer dan met de metro en ze worden minder goed schoongehouden, maar je kunt wel naar buiten kijken.
In Chengdu verliep het wel wat anders. Ten eerste hadden we geen OV-kaart dus Ayaka en ik moesten al onze 1 kuai briefjes en muntjes bewaren voor de bus. Een busrit is hier 2 kuai, dus duurder dan in Beijing, maar vergeleken met Nederland nog steeds heel goedkoop. Ook al zit je anderhalf uur in de bus, het kan nog steeds maar 30 eurocent kosten. Er zit niemand in de bus om je wisselgeld te geven dus daar moesten we wel rekening mee houden, maar de buschauffeur heeft het ook te druk om op te letten of je er misschien minder in doet..
Wat ik het grootste verschil vond zijn hoe de mensen elkaar behandelen in de bus. In Beijing is het duwen, trekken en plaatsen stelen. In Chengdu zijn de mensen vriendelijker en staan eerder voor elkaar op. Een keer stond een oud stel op om uit te stappen en zeiden tegen Ayaka en mij dat we konden gaan zitten. Dat zou je in Beijing niet zo snel zien. Ook is het zo dat je bij de achterste deur geen scan-apparaatje hebt voor de OV-kaart. Als het druk is kun je soms niet bij het apparaatje komen, en dan is het heel normaal om je kaart door te geven, door anderen te laten scannen en weer terug te krijgen. Een keer moest ik twee kuai naar voren doorgeven. Je merkt het verschil tussen de steden dus echt wel.
Wat me ook opviel is dat de bussen in Chengdu soms heel oud waren, eentje had zelfs een normale wandklok in plaats van een digitale!
De metro was trouwens wel ongeveer hetzelfde, alleen maar 1 werkende lijn in plaats van 13 in Beijing.
Als ik weer terug in Nederland ben ga ik (onder andere) het openbaar vervoer echt duur vinden, maar denkend aan de prijzen die ik hier allemaal hoor van Japanners en Amerikanen hebben wij het toch nog erg goed.. Vooral hoe het voor studenten geregeld is, in Amerika en Japan wordt het reizen van en naar de universiteit helemaal niet vergoed!

[ps.De photobucket site voor Chengdu is: http://www.photobucket.com/carmenayakachengdu ]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: